Skip to main content

Skal du pusse opp ett rom eller et helt hus, – da er det mange valg man må ta stilling til, veggene er en av de… Det finnes så mange fine farger og enda flere vakre tapeter – hvordan skal man klare å velge i en slik jungel av muligheter?

Dersom man skal bygge helt nytt eller skal pusse opp alle overflater i en bolig, kan det være litt enklere å velge en helhet i å med alt av materialvalg skal vurderes på nytt. Men skal du pusse opp et rom er viktig å ta hensyn til de eksisterende materialene å finne farger som passer til det som allerede er definert i dette rommet.

Det fint å bruke litt tid på ”hva du vil” med utrykket for dette rommet, tenke over hvem som skal oppholde seg der og hvilke funksjon rommet har, er det et soverom, et kjøkken eller en spisestue? Eller kanskje et gjestetoalett som kan ”leve” litt sitt eget liv – da kan du være litt mer vågal med valg av utrykk!

 

Prosjekt enebolig: Vegg farge 8502-Y

 

Interior by Kathrine / gjeste toalett:

Her er det brukt fargen 8502Y på veggene. Se link til andre produkt valg:

Speil er fra Design By Us

Vask og Wc er fra : Catalano

Fliser er fra Casa Mood

Som interiørdesigner hjelper jeg kunder i slike situasjoner, jeg råder ofte kundene til å male i nøytrale farger, lage en fargepalett eller en fargeplan for hele boligen.  Dersom man har en ”rød tråd” i hele boligen med ulike nyanser av samme fargetone oppnår man en helhet som vil gi en god atmosfære.  Ved valg av en nøytral fargesetting vil veggene være ett fin ”lerret” for kunst, bilder og møblering som kommer inn i rommene etter hvert. Det kan også være spennende å la et rom frem stå litt sterkere i kontrast enn resten av huset, det gir huset litt mer personlighet.

Det at du identifiserer deg seg selv i boligen kan være viktig for trivsel i hverdagen. Når man har «bodd seg litt inn»  er det enklere å  vurdere om noen rom trenger litt mer karakter for å få den stilen og sjelen man ofte er ute etter i ett nytt hjem. Det er her man trenger litt tålmodighet – ikke alt trenger å være på plass med en gang.

Da vi bygget hus for ett par år siden fikk barna selv velge tapet på rommene sine, men med litt veiledning fra mor… Det ble to fine barnerom, ett pikerom med med to flotte trær på den ene veggen. Gutterommet fikk en vegg med verdens kartet, lærerikt og fint. Pikerommet fungerer dessverre ikke så bra nå som hun har fått ny køyeseng, da ”forsvant” de flotte trærne bak den høye sengen og alt ser bare litt rotete ut med en slik vegg som i utgangspunktet var fin. Her må jeg nok overtale min lille 7 åring til å gå tilbake til opprinnelig møblering…

 

Tapet på pikerommet: Sandberg / Carlbergs Trad Green

 

Tapet på gutterommet: MrPerswall / World Map

Tips til valg av tapet:

Tapet med stort mønster eller figurative motiv egner seg best på en vegg der det ikke er vinduer eller andre elementer som bryter opp motivet. En slik tapet krever at møbleringen er litt låst, ikke så fleksibelt dersom man vil flytte litt på møblene nå og da. Men et fint motiv kan gi ett spennende utrykk i boligen. Dersom du velger en tapet på en vegg finn en farge til resten av rommet som tar opp en av fargene i tapeten.

Mindre mønster og gjerne abstrakte motiver egner seg bedre når du tapetserer hele rommet. Da vil dør og vinduskarmer komme fint frem som en kontrast til tapeten og rommet får en fin helhet. Ved en slik løsning er det enklere å møblere rommet når motivet ikke krever sin plass på samme måte som ett større mønster.

 

Lykke til med valg av farger og nye ideer til tapeter i eget hjem!

Inspirasjon til valg av tapet og maling, trykk på link:

Mr Perswall

Elitis

Sandberg

Harlequin

Jotun

Fargerike

Beckers

Farrow & Ball