Skip to main content

Hygge et dansk begrep som opprinnelig stammer fra Norge, men danskene har dratt det litt lengre og bruker det som et begrep. Og nå har det faktisk blitt trendy å hygge seg internasjonalt også og ordet HYGGE er tatt inn i Oxford English Dictionary (OED).  I 2016 ble ordet «hygge» en av de 3 ordene som lå i teten for å vinne årets nykommer i ordboken. I det siste årene har Storbritannia tatt i bruk begrepet HYGGE etter stor interesse for nordisk kultur over tid. Det er følelsen man er ute etter, følelsen det gir å hygge seg – den er jo noe utrolig hyggelig og positiv.

Her i Norge og Norden lever vi med ulike årstider og store variasjoner i temperatur. Vår kultur er preget av dette og vi har større behov for variasjon ved innredning og interiør nettopp på bakgrunn av hvordan vi lever. Når høsten kommer trekker vi inn og opplever behov for å gjøre noen forandringer, lage det koselig, hygge oss. Begrepet hygge omfatter en stemning der atmosfæren spiller en stor rolle. Selve opplevelsen av levende lys, lys-lykter, fakler, tenne i peisen, varm mat og gode venner – det er en helhet som så mange opplever som lykke. Det er klart det er trendy å hygge seg!

Vil man oppleve noe hyggelig søker vi gjerne etter litt forandring i hverdagen, noe som er litt anderledes og som oppleves koselig, lunt og positiv. Jeg kom over noen fine tips til hvordan man kan hygge seg, velkjente situasjoner for oss her i kalde nord – men like fullt fint å bli påminnet når man har en stressende hverdag. Denne listen ble kalt «14- day challenge»:

Hygge er altså å ta livet litt med ro – det er vel noe vi alle kan ta oss litt mere tid til. Tid er kanskje det eneste vi mangler og bør prioritere litt mere…

Høsten innbyr til hygge og mange opplever behovet for å gjøre noe med interiøret. Det er ikke de store grepene som skal til for å oppnå litt forandring i stuen for eksempel, der du oppholder deg om kvelden når du vil ha det litt hyggelig. Bare det å gjøre noen få endringer kan oppleves hyggelig og igjen skape litt hverdags-lykke, du trenger nødvendigvis ikke å male vegger eller kjøpe nye møbler for å få det litt koselig hjemme nå som det er høst.

Bytter du ut noen puter i sofaen og kanskje kombinere de med noen av de du har fra før vil du oppleve en forskjell. Legg frem noen pledd som luner og gir litt farge til en nøytral sofa. Her kan du også bruke store skjerf isteden for pledd. Da er utvalget enda større og prisen kanskje litt rimeligere enn ett stort pledd.

Butikkene bruser nå over med masse herlige nyheter og det er velur som har førsteplassen i høst – deilig myk velur i alle varianter. Nå er det dype brente, varme farger kombinert med glamorøse detaljer som frynser og mønster – gjerne blomster. Det er lenge siden mote og interiør har gått hånd i hånd slik det det gjør nå. Blomster og velur er overalt – mix and match – nå kan du virkelig stå i stil med interiøret om du vil.

 

Deilig putemix i lin & velur med puter fra Anne Etasje og Home & Cottage. Puff i velur er fra Bolia. Styling by me og forto by Henrik Lindal.

 

Å age et stileben i egen stue kan gjøre underverket for interiøret. Sett et bilde på en konsollbord eller en kommode. Her bord fra Bolia, bilde fra Riviera Maison, lampe fra Christiania Belysning og vase fra Home and Cottage. Styling by me og foto by Henrik Lindal.

 

Jeg ønsket selv litt forandring hjemme når mørket kom så brått nå i oktober, det ble plutselig høst og det fristet med litt farger i en ellers nøytral stue. Jeg inviterte til middag selskap og fant motivasjonen til å style litt om – det ble en liten men lunt forandring i stuen med puter i velur og blomster motiv. For å gi det en helhet byttet jeg også ut blomstene i vasen – nå ble det HYGGE her hjemme…