Skip to main content

Mat er ikke mat – det er vel noe i det at vi spiser med øynene? Noen ganger er man sulten og tiden strekker ikke helt til når man trenger en kjapp hverdagsmiddag, men andre ganger har man kanskje litt mere tid og ønsker å skape noe som frister!

Jeg var på besøk hos min gode barndomsvenninne Bente på fredag, kjørte bil og var ikke helt i form. Men gledet meg til å treffe henne og de gamle venninnene fra ungdomsårene. Bente hadde disket opp med vannvittig mye lekkert, jeg ble så imponert og inspirert – formen ble bedre av å komme seg litt ut og enda bedre av å se dette flotte bordet. Hun hadde selvfølgelig brukt hele dagen på å stelle istand – det tar tid å lage god mat og enda lenger tid å lage lekker mat. Disse rettene var bare en liten del av en større buffét hun hadde tryllet frem og her ligger det mye arbeid med å kutte alle de ulike ingrediensene.

Jeg skulle så gjerne ønske jeg kunne spise alt dette – det luktet så godt og jeg ble litt misunnelig. Egentlig blir jeg ikke så lei meg for ikke å kunne smake men på fredag så kjente jeg at det var litt leit, men hun hadde selvfølgelig laget masse godt til meg også. Min mat er som regel uten så mange kraftige smaker, men ren mat er også godt. Når det luktet så friskt og godt rundt meg så smakte faktisk min mat også enda bedre.

Uansett om jeg kan spise dette eller ei tenkte jeg flere enn meg liker det de ser og vil lage noe godt til familie og venner – noe som ser så fargerikt og fristende ut er vel alltid velkomment i et hvert hjem. Ta deg tid, nyt prosessen og tilbakemeldingene du får når du serverer dette etterpå!

Menyen fredag var i anledning Bente sin 45 års dag – jepp, nå begynner runden og en etter en av oss jentene er nå i midten av 40 årene. Som Bente sin skjønne niese sa » gratulerer tante nå er du halveis til 50″ – hurra!

Ceviche med torsk, granateple og søtpotet:

400 g torskefilet, gjerne fersk eller frossen gourmet torsk
4 stk lime, saften
1 stk sitron, presser alt ut i en bolle
1/2 ts salt
1 stk granateple
2 stk sjalottløk
4 ss olivenolje
1 neve fersk koriander
3 stk vårløk, hakket i skiver
2 ts rosè pepper
1 stk chilli, finhakket
1 stk stor søtpotet stekt i terninger

Slik gjør du: Skjær torsken i biter, legg de i en bolle. Bland sammen sitrussaft og olje, salt, chili, koriander, løk og pepper og hell over fisken. Bland godt sammen og sett i kjøleskapet i 2 timer. Kok terninger av søtpotet i 5 min legg de på kjøkkenpapir før du steker de. Snu litt på fiskebitene underveis, slik at alle bitene blir godt marinert av sitrus. Smak til med mer salt og tilsett granateplekjerner og terninger med stekt søtpotet rett før servering.

Bland fersk torsk med sitrusblanding, løk og chilli - avkjøl i 2 timer. EVend blandingen underveis!

Bland torsk med sitrusblanding, løk og chili – avkjøl i 2 timer. Vend blandingen underveis!

 

 

Mangosalat med avocado:

1 mango, i terninger
2 avokado, i terninger
4 stk vårløk i skiver
1 stk lime saft
1 stk finkhakket chilli ( valgfritt)
salt og pepper
Bunt frisk koriander, hakket og granateple til pynt

Slik gjør du: Skjær opp frukt og grønnsaker. Hakk opp vårløken, tilsett deretter lime, og smak til med salt, pepper og frisk koriander. Vend salaten forsiktig sammen, og la den gjerne hvile i kjøleskapet et par timer slik at alle de gode smakene får satt seg (i så fall bør du vente med å tilsette avokadoen til rett før salaten skal serveres).

Mango, avocado, chili og granateple!

Mango, avocado, chili og granateple!

 

Kyllingsalat og baby leaves salat:

8 stk små grape tomater
2 stk kylligbryst i skiver
1 stk spiss paprika i skiver
1 dl Qiunoa, tilberedes etter anvisning på pakken
1 stk avocado i terninger
Litt vårløk og soltørkede tomater
En bunt basilikum, revet opp
Olivenolje og balcamico som dressing.

Bland dette sammen til en luftig lekker salat – som tilbehør til de to andre salatene eller som tilbehør til en annet rett du ønsker å servere.

 

 

Lykke til & nyt maten, lukten og synet!