Skip to main content

Nå er det mørkt og vått ute, skukkelig høst og ekstra hyggelig å gjøre det lunt og koselig hjemme. Jeg var så heldig å besøke God morgen Norge på TV2 tidligere i uken, der dekket jeg et lyst men lunt høstbord til inspirasjon. Innslaget kan du se via en link litt lengere ned i teksten.

Men hva skal til for å skape ett innbydende bord i høstmørket? Ett viktig element du absolutt ikke kan droppe er levende lys. Det skaper så god stemning, man drømmer om peis og stearinlys i høstmørket når man haster hjem etter en lang dag. Da er det koselig å sette seg rundt et dekket bord med levende lys både til hverdag & fest.

Man tregner ikke alltid å invtere gjester for å dekke et hyggelig bord, ta deg litt tid en dag så nyter du godt av det resten av uken.  Med et fint dekorert bord kan du la pynten stå på bordet selv om middagn er ferdig…

Dette bordet dekket jeg for Sandvika Stosenter, alle prduktene finner du der. De har fokus på matglede nå om dagen, fra 17-19 oktober. Alle produktene på bordet er beskrevet i magasinet som ligger lett tilgjengelig på senteret.

Tips til deg som vil dekke ett fint & personlig bord:

Duk eller rett på bordet: Bordplaten er som et lerret når du skal dekke et bord. Velg det utrykket du er ute etter med eller uten duk. Fargen på bordplaten eller duken definerer rammen på borddekoren. Nå om høsten er det hyggelig med duk, overflaten på bordplaten kan være litt kjølig og da er det godt å lene armene side mot ett tekstil når man sitter til bords.

Blomser eller planter: Du kan velge friske blomster, kunstige blomster eller potteplaner. Det er ikke alltid man trenger å kjøpe dyre avskårne blomster for å dekke ett lekkert bord. Du kan finne fine elementer fra naturen, ett enkelt strå i en vase kan være vel så dekorativt som bugnende vaser med friske blomster. Det er også dekorativt om du setter store og små potteplater utover bordet i kombinasjon med levendelys blir dette både ett kreativt og raust utrykk som vil imponere. Men altså – friske blomster er så absolutt lekker, men det finnes alternativer…

 

Levende lys: Dette må med, det gir en lunhet og en varme som setter oss alle i god stemning. Bruk ulike vaser, glass og lysestaker. Du kan dekke et helt bord bare med levendelys uten annen dekor – det i seg selv er nok. Bruk det du har og sett gjerne et lite kubbelys i en stor vase og ett t-lys i ett vannglass. Noen lysestaker med kronelys er også elegant innimellom. Men husk at det må være nok luft rundt kubbelyset i vasen ellers vil det bli for varmt og kan smelte.

 

Nytt & gammelt: Bruk det du har, ta gjerne frem finservise – det står alt for mange dager i skapet og støver bort. Bland gjerne ulike service i forskjellige stiler som porselens tallerken med kermatikk asjett. Bruk en fin kaffekopp uten hank til vannglass sammen med vinglass i krystall. Miks det rustikke med det sarte, ved å bruk det du har tilgjengelig gjør at det blir personlig og fint. Kanskje sølvbestikket kan få lufet seg litt, la det skinne der det ligger med de litt grovere overflatene som lin og keramikk. Slipp kreativiteten løs og gjør noen uvante kombinasjoner – det gir sjel til bordet. Noen middager varer lengre ann andre og da er jeg sikker på at ett bord som dette gjør at man sitter tilbords en stund til…

Servietter må til: Det er prikken over i`n med en fin serviett. Her kan du ta inn det myke mot glass, metall og stengods. En serviett kan også være den ene fargeklatten du trengte for å gi bordet et løft. Har du tøyservietter kan du bruke de om og om igjen men variere hvordan du legger den på bordet for å få ulike utrykk. Men husk at du ikke bør stryke linservietter, da blir de blanke og mister de litt den tørre fine overflaten man er ute etter med lin. Bruker du vanlige papirservietter kan du leke litt mere med farger og mønster.  Ikke glem at du sannsynligvis har liggende en hel haug med tøyserveitter dersom du har noen gamle gardien i en skuff eller noen slitne kjøkkenhåndkler. De kan du rive eller klippe det opp til fine servietter, la de være frynsete i kantene eller sy opp en kant.

 

Når jeg skal dekke bord får jeg inspirasjon fra ulike kilder men ofte bare ramler det inn kreative ideer som må prøves ut. Men jeg får også masse inpirason av å gå på messer, i butikker og på sosiale medier. Her er noen kontoer fra Instagram jeg vil dele med deg:

@estershage

@wildflowers.dk

@tabletales.no

@ateblestory

@leifsdatter

 

 

Fikk du ikke sett innslaget på God morgen Norge på TV 2 onsdag 16. oktober kan du se det via linken her. Da får du sett litt mere om det jeg har forklart over – håper du blir litt inspirert til å dekke bord til glede for deg selv og dine gjester! Boddekor er gøy – resultatet er enda bedre…

https://www.tv2.no/v/1505751/

 

Ett tips helt på tampen;

Inviter ulike gjester flere dager etterhverandre, eller iallefall to helger på rad. Da får du skikkelig valuta for det du har lagt ned av arbeid ved å stelle i stand. Både effektivt og økonomisk – venner til middag på fredag og middag med familien på søndag!

 

Kathrine