Skip to main content

Skal du ha nytt kjøkken er det endel du må ta stilling til før du setter i bestilling, det er et hav av muligheter! Men det viktigste av alt er at du tenker igjennom hva som er viktig for deg og dine behov ved ett nytt kjøkken.

Når du er i planleggingsfasen bør du se på arbeidsmønsteret ditt når du lager mat. Det er viktig å finne en løsning som gir en god arbeidsflyt og minst mulig rot, da blir det både effektivt og fint. For å oppnå dette anbefales det å innrede med en «arbeidstrekant», det vil si at kjøl, vask og koketopp utkjør en trekant i forhold til hverandre. Det gir en optimal flyt på kjøkkenet når du lager mat.

Når du skal begynne planleggingen av nytt kjøkken er det greit å først avdekke hvor du kan ha vanntilførsle i forhold til oppvaskmaskin og vask, samt kjøleskap dersom du vil ha med isbitemaskin. Det samme gjelder for avtrekksvifte, dersom du vil ha luften ut fra ventilator over koketopp må du tenke på hvor det egner seg best. Opp over loft eller rett ut på yttervegg. Også er det størm da, det trenger du litt over alt, men her er det litt enklere å justere etter behov. Bygger du nytt hus står du som regel friere enn ved å pusse opp ett eksisterende kjøkken.

Her er ventilator skjøult under overskap og på linje med vask. Kjøkkenet er Brahe Art Askgrå fra Studio Kvanum.

 

Glem ikke å få hjelp når du skal planlegge nytt kjøkken, det er dessverre mange tabber som kan oppstå dersom det ikke er godt nok planlagt.

Gå til en forhandler og be om råd, men det er også lurt å diskutere dette med en fagperson før du drar til en kjøkkenleverandøre. Ikke alle leverandører drar på hjemmebesøk og da kan endel viktig informasjon gå tapt. Dersom du har en fagperson å diskutere med før du går videre kan dere sammen finne gode løsninger som utnytter rommet på best mulig måte i forhold til lys, dører og andre utfordringer som om du kan ta med deg videre.

Tenk om man fikk en peis inn på kjøkkenet? Sjekk denne smarte og lekre løsningen med peis litt opp fra gulv. Det gjør at du ser peisåpningen bedre fra avstand og i sittehøyde fra spisebordet. Bildet lånt fra Villasnekkeriet.

Små, smarte tips når du planlegger nytt kjøkken:

Foring inn mot vegg: har du ikke tatt hensyn til dette vil det by på noen utfrodringer. Da vil sannynligivs håndtaket på døren butt i mot veggen før døren går helt opp. Dette er irriterende og frustrerene.

Stikkontakter: det er veldig lurt å planlegge nok stikkontakter på et kjøkken slik at du får brukt de kjøkkenapparatene du trenger. Hvor skal du ha brødrister, kaffekrakter, blender, kjøkkenmaskin mm. Noe kan stå inne i skal og da kan du ha stikkontakter der, men skal det stå fremme er det fint å ha en stikkontakt på begg over benk eller opp fra benk.

Oppbevaring: har du tenkt på alt du har av panner, fat og servise? Skal alt innpå kjøkkenet eller har du plass til oppbevaring andre steder i huset til det du bruker sjelden? Hvor skal ha kjøkkenredskaper når du bruker koketoppen og hvor er det hensiktsmessig å ha bestikk. Det er også viktig å planlegge dette i forhold til når du skal tømme oppvaskmaskin. Oppbevaring bør være i nærheten slik at du gjøre jobben enklere.

Hvilken stil skal du velge: Det kan hende du liker et tradisjonet kjøkken men har valgt et moderne hus. Se litt på kjøkkenent som en forlengelse av huset, de store elementene i huset bør følg noe samme stil og rettning hva gjelder linjer og materialvalg. Da vil huset fremstår helhetlig og gjennomtenkt, som igjen påvirket slagsvedien ved et eventuelt senere salg.

Arbeidsbenk: har du nok kjøkkenbenk til matlaging. Det er viktig å ha nok plass til til at det kan flyte litt rundt deg. Man må ha muligheten til å ha  alle inredienser tilgjengelig foran seg, ha litt armslag og muligheten til å sette ferdige retter til siden.

Åpnen løsning: er du sikker på at du vil ha kjøkkenet inn i stuen? Det er mange fordeler ved å åpne opp mellom kjøkken og stue men det må gjøres smart. Dette er først og fremst en god løsnign dersom det er liten plass, da kan begge rom tjene på en åpen løsning. Det er også mere sosialt med åpen løsning, mat og aktivitet blir koblet sammen som er fint for familien. Og veldig hygglig når man har gjester. Men det er viktig å finne gode løsnigner slik at kan får litt ro i stuen, og muligheten til å la oppvasken stå uten at det synes så godt.

 

Her er vårt kjøkken, nøytralt og med god benke plass. Alt er hvitt med små detaljer av gull – her er det maten og friske blomster som gir farge til rommet! Kjøkkeinnredningen er fra JKE Design og benkeplanten er fra Corinor.

 

Stolene kjøpte vi via Ellos og passer så fint mot håndtak i messing fra R. Bergersen. Ser du flisene? De er i patinert speil og er som en back splash over koketoppen. Her kan jeg skimte utsikten i speilet når jeg lager mat… Flisene er fra Fired Earth.

Denne uken var jeg på lansering av nyåpnet kjøkkenbutikk på Skøyen – danske Designa. Her kan man virkelig få litt inspirason til å gjøre kjøkkenet både funksjonelt og hyggelig. De ha muligheten til å tilpasse dine behov og gjør tilpasninger som vil fungere for deg og ditt utgangspunkt – absolutt verd ett besøk. Flere detaljer for oppbevaring litt utenom det tradisjonelle med oveskap og underskap – løsninger med sjel. Jeg ble så inspirert da jeg så utvalget på alle de ulike benkeplatene.  Spesielt flott var de fra Cosentino, og DEKTON serien som de beskriver slik: » Et materiale leget av porselen. glass og kvarts. Med sin nullporøsitet har den blitt ett allsideg og motstandsdytig valg!

Ok, mange tips & tanker om kjøkken! Nå er det er bare å søke videre slik at du får nok inspirasjon til å sette i gang planleggingen!

Lykke til med drømmene om nytt kjøkken!

Kathrine